Kupittaanpuisto Kalenteri Sijainti Yhteys Kuralan Kylämäki Alkuun Esihistoriallinen alue Tapahtumat Ajankohtaista! Historia Aluekartta Ryhmät Kuva suurempana!

.


Kuralan Kylämäen miljöö säilytetään 1950-luvun henki- senä. Tämän vuoksi Kylämäkeen on toteutettu sotien jälkeinen toimiva maatila. Ajankohdan valintaan oli kaksi syytä. Ensinnäkin moni varttuneempi kävijä voi muistella omakohtaisia kokemuksiaan vieraillessa maatilalla. Toinen syy on maataloushistoriallinen: tuolloinhan elettiin murros- kautta, jolloin perinteiset viljelymenetelmät alkoivat väistyä tehoviljelyn alta.

Lisäksi 1950-luvun oloista Kuralan kylässä oli helppo saada konkreettista tietoa. Iso-Kohmon isäntä Kosti Kohmo piti kattavaa päiväkirjaa maanviljelystä ja muista miesten töistä kun taas naisten töistä on runsaasti haastatteluaineistoa.

Iso-Kohmon päärakennuksessa tehdään taloustöitä vanhaan malliin, karja laiduntaa lähipelloilla ja tilan muut kotieläimet viihtyvät omissa aitauksissaan. Kylämäessä hoidetaan ja suojellaan perinteistä maisemaa. Turun kes-kustan läheisyydestä huolimatta maisema on säilyttänyt eheytensä. Laitumet ja haat, jotka välillä ehtivät jo kasvaa umpeen, ovat laiduntamisen ansiosta saavuttamassa alku-peräisen tilansa.

Puutarhanhoito on palauttanut monet vanhat ja perinteiset hyöty- ja koristekasvilajikkeet Kylämäkeen. Maininnan ansaitsee myös pihapiirin kesäinen perennaloisto.

Toimivaa maatilaa kanoineen, lehmineen ja lampaineen kelpaa esitellä varsinkin perheen pienimmille. Täällä pääsee myös itse osallistumaan ja kokeilemaan. Saatat jopa löytää itsesi supisuomalaisessa heinätyössä! Tällä tapaa perinteiden siirto sujuu unohtumattomalla tavalla.

 

KESÄISIN KYLÄMÄKI KUKKII!

Kylämäen puutarhat kukoistavat kevään ensimmäisistä krookuksista aina syksyn ensimmäisiin pakkasiin. Vanhat, perinteiset pihakasvit ja kukat kuuluvat Kylämäen vanhoihin pihoihin.

Kylämäen pihapiirissä voit tutustua Iso-Rasin talon pihan Pimpinellifolia-ruusujen rosariumiin (pdf-dokumentti, 38.7 kt), Vähä-Rasin talon pihalla perinteisten ruohovartisten koristekasvien ja perennojen näytemaahan, Vähä-Kohmon talon pihalla keittiökasvien ja peltokasvien näytemaahan sekä Iso-Rasin ja Vähä-Kohmon talojen luonnonlaitumiin maisemareitillä.

Tutustu Kylämäen puutarhoihin:
Kevät saapuu Kylämäkeen (pdf-dokumentti, 67.5 kt)
Syreenit ja omenapuut kukkivat (pdf-dokumentti, 52.7 kt)
Juhannus on ruusujen aikaa (pdf-dokumentti, 44.6 kt)
Ruiskukkia ja rinkeplummaa (pdf-dokumentti, 68.6 kt)
Syksyn kirpeät aamut (pdf-dokumentti, 60.1 kt)