Kylämäen toiminnan toinen osa-alue on kokeellinen arkeologia ja muu esihistoriallinen toiminta. Iso-Rasin entiseen navettaan on rakennettu arkeologinen kokeilu- verstas. Siellä tutkitaan mm. esihistoriallisia työmenetel- miä, elinkeinoelämää ja vuorovaikutusta luonnon kanssa.
Arkeologisten löytöjen pohjalta Kylämäessä rekonstru- oidaan mm. vanhoja esineitä ja pukuja. Pajassa voi tutustua myös erilaisten rautakauden taosten valmistus- tekniikkaan. Muinaistekniikan tietämys onkin Kuralan Kylämäessä huipputasoa.
Myös Kylämäen esihistoriallinen puoli on suljettuna talvisaikaan.
Pitkäjousen valmistuskurssi hiihtolomaviikolla 21.-27.2.05 klo 10-15, n.10-15-vuotiaille. Materiaalimaksu 25 ¬. Ilmoittautuminen Markku Ikäheimoille, puh 2620422. Mukaan mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.
Kokeiluverstas kesällä 2004
Kokeiluverstaan toiminta liittyy erätalouteen. Tutkimuksen kohteena on Taivassalosta löydetty kaarettoman ahkion emäpuu, joka on ajoitettu vajaan 900 vuoden ikäiseksi. Löydön merkitys on siinä, että se kytkee varhaiskeskiaikaisen Varsinais-Suomen erätalouden piiriin.
Kesän aikana tutkijat tekevät emäpuusta kopion ja täydentävät sen laitaliistein ja vetoliinoin kokonaiseksi ahkioksi. Kylämäen seppä tekee pajassaan työssä käytettävät työkalut. Ahkio on esittelykunnossa muinaistekniikan viikolla.
Jahtivoudin opastuksella kävijöillä on mahdollisuus "metsästää" luonnollisen kokoisia riistaeläimiä joko pitkä- tai jalkajousella. Kivikautisessa kodassa kerrotaan lapsille kivikauden elämästä.
Perheen pienimmät voivat ottaa tuntumaa arkeologin työhön kokeiluverstaan suositulla leikki- kaivauksella. Leikkikaivausten löydöt pikku-arkeologit voivat liittää omiin kokoelmiinsa.
Kokeellisen arkeologian tutkimuksia
Tutkimuksen kampakeramiikan käytöstä kokeellisen arkeologian näkökulmasta voit lukea klikkaamalla tästä (pdf-dokumentti, 3.07 Mt).
Kesällä 2001 Kylämäessä tutkittiin mm. koivuntuohitervan valmistamista kivikautiseen tapaan. Valmistusprosessin kuviin voit tutustua klikkaamalla tästä (pdf-dokumentti, 455 kt).
Lue myös primitiiviaseista tästä (pdf-dokumentti, 180 kt).
Linkkejä
Museovirasto/arkeologinen kulttuuriperintö
Turun yliopisto/suomalainen ja vertaileva arkeologia
Arkeologian oppiaineen ainejärjestö Vare ry.
Arkeologian harrastajien www.sivut